Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Ons Orgel Ons Orgel
Ons Orgel:

Geschiedenis Kerk
De huidige kerk is gebouwd in 1866 en heeft neogotische vormen (o.a. de vensters). De toren is in 1940 toegevoegd.

Geschiedenis Orgel
Het orgel van de Gereformeerde Kerk te Nieuwe Pekela is in 1942 gebouwd door de Rotterdamse orgelmakerij Valckx & Van Kouteren. De oprichters van deze orgelmakerij, Peter Valckx en Jan van Kouteren, hebben het vak geleerd bij een eveneens uit Rotterdam afkomstige orgelmakerij, de firma Standaart. Orgelmakerij Valckx & Van Kouteren heeft veel orgels gebouwd in de stijl van Standaart.
Zo is onder andere de rijnpneumatische tractuur veelvuldig toegepast bij hun instrumenten, waarvan dit orgel een representant is.
Het instrument heeft vrijwel ongeschonden de geschiedenis doorstaan, wat voor dit orgeltype zeer uitzonderlijk te noemen is.

Huidige situatie
Het front is uitgevoerd met één groot middenveld, welke piramidaal is opgesteld. Aan de zijkanten van het front is geen houten stijlwerk geplaatst. Zowel de kerk als het orgel is niet aangewezen als monument.

De huidige dispositie is als volgt:

Kas
De orgelkas is uitgevoerd in een open opstelling. Het heeft grenen dragers, stijlen en regels en nietoriginele panelen van multiplex. Het Hoofdwerk bevindt zich direct achter het front. Het nevenwerk staat achter het Hoofdwerk opgesteld, met de Subbas 16’ gesitueerd voor de achterwand.
 
Claviatuur
De speeltafel, vervaardigd uit een eiken raamwerk en mahonie speelomgeving, bevindt zich aan de rechterzijde van het instrument3. Het instrument heeft twee handklavieren en een pedaalklavier. De eiken ondertoetsen zijn belegd met celluloid en dito frontons. De boventoetsen zijn vervaardigd uit ebbenhout. Het ondermanuaal (HW) heeft haaks geplaatste frontons; het bovenmanuaal (ZW) heeft schuin geplaatste frontons. De bakstukken zijn sober uitgevoerd. Een bijzonderheid is de gradatiemeter van het generaal crescendo. De registerwippers zijn in één onderbroken rij geplaatst en voorzien van de, in die tijd gebruikelijke, kleuren per werk. Het pedaalklavier is recht, de boventoetsen zijn radiaal uitgevoerd. Zowel de onder- als de boventoetsen van het pedaal zijn van eiken. De registernamen zijn zichtbaar op daarvoor bestemde ronde schildjes, die gecentreerd op de registerwippers bevestigd zijn. Het binnenwerk van de speeltafel is gemaakt van eiken.
 


Windvoorziening
Het orgel heeft een grenen magazijnbalg met een dubbele vouw: de onderste inslaand, de bovenste uitslaand. Verder bevinden er aan weerszijden van de balg twee scharen.
De windvoorziening bestaat uit een hoofdkanaal met aftakkingen, geheel uitgevoerd in grenen. Door de technische aanleg van de windvoorziening was het helaas niet mogelijk om tot in detail de balgen en kanalisatie te kunnen waarnemen. De balgen zijn zeer degelijk, met o.a. zwaluwstaartverbindingen, geconstrueerd.
 
Windladen
Het instrument heeft voor het HW en NW een enkele eiken windlade, liggend op grenen dragers, voorzien van mahonie roosters, eiken stempels, en eiken membraanlatten. Het pedaal krijgt voor de Subbas 16’ wind vanuit een lade en conducten door middel van vervoerplanken. De pijpen van dit register staan óf op een verhoogde pijpstok achter in de orgelkas. De indeling van zowel de HW-lade als de ZW-lade volgt de indeling van het front.


Pijpwerk
Het pijpwerk van Valckx & Van Kouteren is evenals dat van hun leermeester Standaart van een goede kwaliteit.
 
Klank
Bij het systematisch beluisteren van alle registers vallen onderstaande zaken op:
Het totaalbeeld van de klank van dit instrument is te typeren als: Warm, breed, rond en dragend.

Gerenoveerd
Het orgel is van mei t/m augustus 2015 gerenoveerd door de Mense Ruiter uit Zuidwolde. Het is schoongemaakt en de orgelpijpen zijn gerepareerd waar nodig. En het geheel is gestemd.

 Zie verslag van renovatie
terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerkdienst, 1e Advent
datum en tijdstip 29-11-2020 om 09:30 uur

U DIENT ZICH AAN TE MELDEN
meer details

Kerkdienst, 2e Advent
datum en tijdstip 06-12-2020 om 11:00 uur

U DIENT ZICH AAN TE MELDEN
meer details

Kerkdienst, 3e Advent
datum en tijdstip 13-12-2020 om 11:00 uur

U DIENT ZICH AAN TE MELDEN
meer details

 
Actief oud is goud. Met Hilbrand Buist

Naar nieuws
 
Terugkijken opgenomen kerkdiensten
  Afspelen Paasdienst
  Afspelen dienst 10 mei
  Afspelen Pinksterdienst
 
Sjaloom oktober 2020, digitaal
 
Deurcollecte 2e half jaar 2020

Meer informatie 
 
Nieuws pagina
05/01 Overhandiging cheque 2019
26/01 Bijzondere kerkdiensten
27/03 Onderhoud kerkhof
06/04 Toch een beetje Palmpasen
18/10 Actief oud is goud
 
Gewijzigd op Site
16/07 Drone foto's Kerk en Kerkhof 
16/07 Drone film Kerk en Kerkhof
22/10 Sjaloom oktober 2020
1/11   Symbolische schikking 1 Nov.
 
Project 2020, Werkgroep ontwikkelingshulp

 Meer informatie 
 
Collectemunten bestellen

De bestelling van de collectemunten bij Jan v.d. Laan
 Meer informatie
 
Kerk & Belasting
 Meer informatie
 
Website beheer
Voor opmerkingen, toevoegingen en/of fouten graag een mail sturen naar
site-gk.nwpekela@kpnmail.nl
 
Kerkdienst gemist

 

 

 
Gereformeerde kerk Nw. Pekela 180 jaar

 Historie van onze kerk
 
Programma "Over de Brug" 2020

 Meer informatie
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.