Deurcollecte 1e halfjaar 2021 Deurcollecte 1e halfjaar 2021

De Diakonie heeft als bestemming voor de deurcollecte in het 1e halfjaar van 2021, gekozen voor de Voedselbank Oldambt.

Voedselbank Oldambt geeft gratis voedselpakketten aan de inwoners van de gemeenten Oldambt en Pekela die op of onder de armoedegrens leven.
Dit particuliere initiatief staat los van wettelijke instanties zoals een gemeentelijke dienst. De vereniging Voedselbanken Nederland bepaalt de criteria. We hebben het groene certificaat van de Voedsel en Warenautoriteit en hier werken uitsluitend vrijwilligers.

De zelfstandige stichting staat bij de KvK ingeschreven onder nummer KVK 01145214.

Voedselbank Oldambt ontstond toen een Oldambtster zag hoeveel voedsel overbleef in winkels en bij mensen thuis. Tegelijk waren er veel mensen die op of onder de armoedegrens leven. “Dat moet anders’, vond ze. “Het is toch raar als bedrijven eten weggooien terwijl er mensen zijn die het hard nodig hebben?”

Na de start van de voedselbank is Stichting Azzur in het leven geroepen. Die doet de intake en controleert of de cliënt voldoet aan de voorwaarden. Ook biedt Stichting Azzur begeleiding en zoekt samen met cliënten hoe ze uit de armoede kunnen komen.

De voedselbank is klein begonnen, met in de eerste jaren een cliëntenbestand van 60 gezinnen. Door de toegenomen armoede levert de organisatie inmiddels aan ongeveer 400 gezinnen.

De eerste uitgifte was vanuit een schuurtje achter een woning in Winschoten. Na de sterke groei en de steeds hogere eisen aan het bewaren van voedsel, verhuisde de voedselbank naar J.A. Koningstraat 28b, ook in Winschoten.

Ook het aantal voedselinzamelingsacties en andere ondersteunende initiatieven groeit. Samen met Stichting Azzur hebben we een netwerk van organisaties om de mensen uit de armoede te helpen. De voedselbank blijft bestaan zolang dit noodzakelijk is. Er werken inmiddels ongeveer 90 vrijwilligers.

Voor donaties en giften kunt u contact opnemen met Voedselbank Oldambt.
Het is ook mogelijk om donaties en giften te storten.
Dit kan op rekeningnummer, NL06RABO0113309333 t.n.v. Voedselbank Oldambt te Winschoten.
Voedselbank Oldambt heeft een ANBI verklaring.

Naar website Voedselbank Oldambt